Denken Doorzien: filosofie DVDs van Teleac

In het kader van mezelf voorbereiden op een mogelijke studie filosofie heb ik ‘Denken Doorzien’ van Teleac gekocht. In 4 DVS worden alle belangrijke vragen uit de filosofie gesteld. Wat is de mens? Met aandacht voor de lichaam-geest dualiteit van Descartes, identiteit etc. Wat kunnen we weten? Met aandacht voor waarheid en wetenschap, rede en ervaring en vragen als: wat is werkelijkheid?

Erg interessant vond ik de DVD waarin afleveringen rond ‘Wat moeten we doen’? verzameld zijn. Ethiek, absolute moraal, rede, morele dilemma’s, politieke filosofie en een rechtvaardige samenleving komen aan bod.

De laatste DVD ‘Hoop, Geloof en Schoonheid’ is een ratjetoe van onderwerpen die ook nog behandeld moesten worden. Wat is kunst? Filosofen over God (weinig nieuws als je al godsdienstfilosofie gestudeerd hebt), wat is tijd, hebben we vrije wil en ‘de zin van het leven’.

De format van de serie is goed gedaan: over elk  onderwerp komen filosofen aan het woord die er wat over te zeggen hebben – die virtueel met elkaar in debat gaan. Zo krijg je niet alleen een beeld van de onderwerpen waar filosofen mee bezig zijn, maar ook van de verschillende benaderingen van het zelfde onderwerp.

Filosofen die al dood zijn worden er bij gehaald door een acteur een relevant citaat te laten voorlezen. Plato, Kant, Socrates, Shopenhauer en Wittgenstein, bijvoorbeeld.

Gemiste kans is wat mij betreft dat er geen boekje bij de serie zit met de namen, korte biografie en foto’s van de filosofen die in beeld komen. Dat had verdere studie makkelijker gemaakt.

One thought on “Denken Doorzien: filosofie DVDs van Teleac”

 1. Beste Katinka Hesselink,

  ik had de box met 4 DVDs ook gekocht. Inderdaad een goede introductie/kennismaking tot de wereld van de filosofie en filosofen.

  Helaas zit er in mijn (2de box alweer, de eerste had dezelfde mankementen) een fout:

  DVD 4 aflevering 3 ‘wat is tijd?’ stopt ergens midden in het verhaal. Ik kwam er achter dat deze aflevering er maar half opstaat. ook in de computer had ik dat probleem, dus is het een productiefout. alle afleveriingen horen rond de 30 minuten te duren, en juist toevallig die over ‘tijd’ stopt plotseling en duurt maar 15 minuten.
  mijn vraag:

  heb je dat ook al ontdekt? of is er bij jouw exemplaar niets aan de hand?

  mvg,

  Marcel R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.